Bel Fıtığı Nedir ?Belirtileri Nelerdir?
Kategori : Sağlık KöşesiBel Fıtığı Nedir ?
Bel bölgemizde bulunan omurgaların arasındaki kıkırdak yapının yırtılarak, omurilikten çıkan sinirleri sıkıştırmasıdır. Önce şiddetli bel ağrısı, daha sonrada ayağa yayılan ağrıyla ortaya çıkar. Yatak istirahati ve bazı ağrı kesicilerle tedaviye rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve ayakta felçler ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler
bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir. Tedavisinde gecikilen vakalardaysa, ağrılar ve felçler kalıcı olmaktadır.
Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Ağır bir yükü kaldırmak veya ters bir hareket yapmak gibi pek çok dış faktörün yanında kişiye ait faktörler de bel fıtığının oluşmasında önemli rol oynarlar. Çünkü öyle insan vardır ki 120 kg kaldırır, hiç birşey olmaz; öylesi de vardır ki 5 kg kaldırır, bel fıtığı olur.
Kişiye ait faktörlerin başında ise omur kemikleri arasında bulunan ve disk adı verilen kıkırdaklardaki dejenerasyon gelir. Bu disklerin ihtiva ettiği su oranı çocukluk yaşlarından itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. Buna disklerdeki beslenme bozukluğu ve mikro seviyedeki değişiklikler ile kimyasal değişiklikler de eşlik eder. Disk zamanla elastikiyetini yitirir, artık kuvvet aktarma ve kuvveti çevre dokularda dengeli bir şekilde yayma görevini yapamaz olur. Mikro düzey de bulunan çatlaklar üzerine aşırı yük binince veya kişi yanlış bir hareket yaptığında diskin içindeki yumuşak kısım etrafındaki kapsülü kolayca yırtarak dışarıya doğru çıkar ve bel fıtığı oluşur. Yani zemin hazır olduktan sonra bardağı taşıran son bir damla gerekmektedir ki bu hafif bir cismi kaldırmak ve ya sadece öksürmek de olabilir.
Bazı ailelerin tüm fertlerinde kıkırdak yapıdaki dejenerasyon nisbeten daha erken yaşlarda olmakta, dolayısıyla daha sık ve kolay bel fıtığına yakalanmaktadırlar. Oyle aileler vardır ki dedesini, babasını ve çeşitli yakın akrabalarını bel fıtığından ameliyat etmişizdir. Yani kıkırdak yapıdaki dejenerasyonun genetik bir yönünün olduğu da söylenebilir.
Bel fıtığı belirtileri
Bel fıtığı omurgalarımızın aşağı kısımlarındaki omurga disklerini saran ve kavrayan dokuların yırtıklarıdır. Bel fıtığındaki doku yırtıkları genelde belimizdeki omurga disklerinin zarar görmesi neticesinde oluşur.
Hayat standardını önemli ölçüde düşüren bel fıtığı;
- Sürekli ayakta duranlar,
- Dengesiz bel hareketleri yapanlar,
- Ağır yük kaldıranlar,
- Devamlı aynı pozisyonlarda iş yapanlarda sıkça görülmektedir.
Bel fıtığı omurgaların içerisinden geçen sinirlere çevre dokuların baskı yapmasıyla belirti vermeye başlar. Bu sinirlerin büyük bölümü bacaklarla ilgili olduğundan bacaklarda bel fıtığı belirtileri daha net görülmektedir.
Bacaklara vuran ağrılar belfıtığı belirtilerindendir: Bu ağrılar gelende baldırdan başlayarak aşağılara doğru yayılır ve o gün içerisinde yükseğe uzanma, sürekli ayakta durma, ağır yük kaldırma gibi faaliyetlerden hemen sonra başlamış olabilir. Ancak baldırlardaki ağrıların iyi analiz edilmesi gerekmektedir yani bacaklarda meydana gelen ağrılar doğrudan bel fıtığını işaret etmez.
Ayaklarda uyuşmalar bel fıtığı belirtilerindendir: Ayaklarınız aniden başlayan uyuşmalara maruz kalıyorsa bu uyuşmalar karıncalanma, keçelenme ve şiddetli batmalar şeklinde devam ediyorsa bel fıtığından şüphelenebilirsiniz.
Beliniz yardımıyla yaptığınız eğilme bükülme vb. hareketlerdeki kısıtlanmalar bel fıtığı belirtilerindendir. Bu hareketleri yaparken ki bel ağrıları veya omurgalarınızda meydana gelen inceden seyreden kesik kesik sızlamalar belfıtığı belirtilerindendir.
Bel fıtığı çok ilerlediğinde daha değişik belirtiler de verebilir. Örneğin idrar kaçırma, erkeklerde iktidarsızlık(Cinsel organın sertleşmemesi) ayakta denge kaybı yaşamak bel fıtığı belirtilerindendir bu son saydığımız durumlar bel fıtığının iyice ilerlemiş olduğunun kanıtlarından olabilir.
Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""