Fibromiyalji Sendorumu (Ağrılı kas Romatizması)
Kategori : Sağlık KöşesiKas ve iskelet sisteminde yaygın ve sürekli ağrı, sabah tutuklukları ve sürekli yorgunluk ve bedenin belli bölgelerinde duyarlılık, sertleşme ile görülen yumuşak doku romatizmasıdır.
Günümüzde ağrılarla hekime başvurma sebebinin %10-25 oranında sebebi olan bu sendromda hastaların %80-90´nını 25-45 yaş grubu kadınlar oluşturmaktadır. Buna karşın sendrom her yaşta hatta çocuklarda bile görülmektedir.
Belirtiler :
1. Sürekli ağrı,
2. Sürekli Yorgunluk,
3. Uyku bozukluğu,
4. Sabah tutuklukları,
5. Uyuşma ve iğnelenme, üşüme hissi,
Nedenleri?
1. Viral enfeksiyonlar (grip gibi),
2. Fiziksel travmalar, kazalar,
3. Psikolojik travmalar,
4. Soğuk ve neme maruz kalma,
5. Ani hava değişimleri,
6. İlaç değişimleri (steroid bırakma vb.)
Teşhis:
Fibromiyalji sendromlarında hastalar genelde klinik, nörolojik ve patolojik testlerden başarıyla geçerler. Bedende ciddi bir sorun testlerde bulunmamasına rağmen hastaların şikayetleri (baş ağrıları, kaslarda güçsüzlük, eklemlerde şişlik hissi, uyuşma, dinmeyen ağrılar vb.) ciddi bir hastalık varmış gibi gösterir. Bu nedenle fibromiyalji sendromu ağrı abartma sendromu olarak da anılır.
Fibromiyalji tanısı bazen çok zor ve masraflı (kan sayımı, trioid testleri, MR sonuçları normal çıkar) ama bazen çok kolay ve maliyetsizdir. Genel olarak FS tanısı bedenin sağlı sollu (bilateral) 9+9 =18 duyarlı bölgeye, elle uygulanan 4 kglık bir basıya (palpasyon) hasta ağrıyor demesi ve 18 noktanın 11´inde ağrı bulunması ile konur.
Tedavi:
Fibromiyalji sendromunun günümüz tıbbında özgün tek bir tedavisi yoktur. Çok çeşitli tedaviler aynı anda uygulanmak gerekebilir. Hasta eğitimi, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersizleri bilinen tedavilerdir.
Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""