Sırt ağrılarınızdan kurtulun!
Kategori : Sağlık KöşesiSırt ağrılarınızdan kurtulun!
Sırtımız duruş bozuklukları ya da ağır yük nedeniyle ağrıyabilir. Ama ya bu ağrılar sürekli hale gelirse?
Sırt ağrısı günümüzde en çok şikayet edilen hastalıklardan biridir. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Necati Küçükgül, sırt ağrıları ile ilgili merak edilenleri pudra.comda anlatıyor
Sırtımız neden ağrır?
Sırtımız, duruş bozukluğundan ve sırtımızın uygun olmayan yüklerle zorlanmasından dolayı ağrır. Fakat bunun yanında, özellikle sabah tutukluğuyla birlikte seyreden sırt ağrılarında muhakkak enflamatuar (iltihabi) bir hastalık akla gelmeli. İnatçı ve şiddetli gece ağrıları varsa, beraberinde ateş ve terleme de yaşanıyorsa, mutlaka hekime başvurulması gerekir. Yaşlı nüfusta osteoporoz (kemik erimesi) ve omurga kırığı söz konusu olabileceği için, özellikle 60 yaş üstü insanlarda ve 12 yaş altı çocuklarda sırt ağrıları ciddiye alınmalı ve hekim tarafından sebebi araştırılmalıdır.
Kimlerde sırt ağrıları daha çok görülür?
Ağır yük altında kalarak ve eğilip bükülerek iş yapanlarda sırt ağrıları daha sık görülür. Örneğin diş hekimleri, sağlık profesyonelleri ve ofislerde çalışanlar ile daha az egzersiz yapanlarda daha çok görülür. Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) denilen, kadınlarda daha fazla görülen kas kökenli ağrılar da sırt ağrılarının en sık sebeplerindendir.
Sırt ağrısı sürekli hale geldiyse hangi hastalıklar söz konusu olabilir?
Tüberküloz, brusella ya da bir tömür, sırt ağrılarına sebep olabilir. Ama bunların görülme yüzdesi düşüktür. Sırt ağrılarının sebebi, çoğunlukla genç nüfusta, duruş bozukluğu, yanlış hareket ve sırtı iyi kullanamama; 60 yaş üstünde boy kısalması ve duruş bozukluğu ile beraber seyreden osteoporozdur (kemik erimesi). Gece yarısı görülen şiddetli ağrılarda tümörden şüphelenilebilir. Bu ağrılara bazen kilo kaybı da eşlik edebilir.
Sırt ağrısına neden olan yanlışlar nelerdir?
Özellikle yanlış oturma pozisyonları, ofislerde bilgisayar başında yanlış postürde uzun süre kalma, sırt ağrılarına neden olur. Bilgisayarın göz seviyesinde olması, otururken belin dik pozisyonda kalması, bel çukurunun bir yastıkla desteklenmesi, dirseklerin yere paralel olacak şekilde ve görme açısının yer ile paralellik gösterecek biçimde olması, nispeten rahatsızlıkları azaltır. Örgü, nakış, dikiş gibi işlerle uğraşan kadınların da bu işler esnasında sık sık ara vermeleri ağrıları azaltacaktır.
Sırt ağrılarında masaj ne kadar işe yarar?
Ağrıya sebep olan hastalık tanındıktan ve üstesinden gelindikten sonra yapılan masaj, sırt ağrılarında etkilidir. Kas kökenli sırt ağrılarında diğer tedavi yöntemlerinin yanında masaj önemlidir. Ancak omurgada kayma, enfeksiyon veya tümörel oluşumlar da sırt ağrısına sebep olabileceğinden, fizik tedavi yöntemi uygulanmadan veya tanı konulmadan yapılan masaj girişimi, hastaya yarar yerine zarar verecektir.
Sırt ağrılarınızı masajla yenin!
Sırt ağrılarınızı yenmek için rahatlatıcı bir masaja ne dersiniz? Doğru masaj tekniklerini uzmanından öğrenin!
Sırt ağrısını çeken bilir. Ne yürümek yarar, ne oturmak... Yat dinlen derler, işe yaramaz. Çok yatınca vücut sertleşir, sırt daha bir sancılanır sanki. Hani ne yapsak yaramaz ya, öyle bir durumdur. Ve her yaşta herkesin belası olabilir. Bu konuda sürekli ne yapmamız gerektiği de yazılır, çizilir.
Sırt ve bel ağrılarımız varsa ağır bir şey kaldırırken yerden çömelerek yükselmeli, doktorların bize ödev (!) olarak verdiği egzersizleri harfi harfine uygulamalıyız. Uyarılar, tembihler insanı biraz sıkar, uygulamayı sevmeyiz aslında. Ama yukarıdaki mantıklı tembihlerin dışında kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemeli, mutlaka doktor kontrolünde olmalıyız.
Bir de sırt ağrılarıyla mücadelede işimize gelen bir yöntem var. Vücudu, ağrılı bölgeleri olduğu kadar sinirlerimizi de rahatlatan, gerginliğimizi atan masaj fenomeninden bahsediyoruz... Güzel bir masajı asla reddedemeyiz öyle değil mi?
Siz de sırt ağrılarından muzdaripseniz ve çok çekiyorsanız, sırt ağrısının oluşması ve belirli masaj teknikleriyle rahatlatılması konusunda masaj uzmanlarının görüşlerini izleyin.
Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""