Sırt-Omuz ve Boyun Rahatsızlıkları
Kategori : Sağlık KöşesiSırt ağrıları
Özellikle uzun süre bilgisayar başında olduğu gibi oturarak çalışanlarda sık görülen bir rahatsızlıktır. Temel sebep oturma ergonomisindeki bozukluk ve kas gücü yetersizliğidir.
Günlük hayatta az kullandığımız ve dolayısıyla çok kuvvetli olmayan sırt kasları, uygun pozisyonla olmayan uzun süreli oturmalarda gerilir, zorlanır. Zamanla bu kaslarda miyozitis, fibromiyalji denen rahatsızlıklar oluşur. Bu durumu önlemek için otururken olabildiğince dik oturmak, bilgisayar kullanılıyorsa gözleri ekran hizasında tutmak, ekranı tam karşıda tutmak, sırtı sağa veya sola dönük tutmamak, 15-20 dakikada bir sırt ve boyun kaslarını çalıştırıcı basit egzersizler yapmak, arka kısmı uygun desteklenmiş sandalye kullanmak gibi oturma ergonomisi ile ilgili tedbirleri almak gereklidir.
Ayrıca bazen boyunla ilgili problemlerin de sırt ağrısı olarak yansıyabileceği unutulmamalıdır.
Omuz
Kol kemiği (humerus), kürek kemiği (skapula) ve köprücük kemiği (klavikula) nin oluşturduğu kavşak eklemidir.
Omuz ağrısının en sık görülen sebebi impingement (sıkışma) sendromudur. Kolu kaldırıp döndüren kasların (rotator cuff) omuz kavşağındaki dar bölgeden geçtiği yerde sıkışması sonucu oluşur. Yaygın, geceleri artan, hareketle çoğalan omuz ağrılarına yol açar. 40 yaş üzerinde sık görülür. Tedavisinde ağrı giderici, ödem çözücü ilaçlar, lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi gibi konservatif yöntemler uygulanır. Bazen acromiyoplasti denilen ameliyat gerekli olabilir. Eğer kolu oynatan kaslarda yırtık varsa bu da ameliyatla tamir edilir.
Ayrıca, omuz ağrısına bölgedeki bursit(normalde var olan Bursa denen keselerin şişmesi), kiriş yaralanmaları, kemikteki kistler, kemik iltihapları sebep olabilir.
Boyun bölgesindeki sinir sıkışmaları da omuz ağrısına yol açabilir.
Omuz bölgesinde sık görülen yaralanmalardan biri de omuz çıkığıdır. Kol açıkken düşme gibi durumlardan sonra görülür. Omuz çıkığı, acilen eklemin yerine konması gereken bir rahatsızlıktır. Omuz çıkığı, iyi tedavi edilmezse, yeterli tespit yapılıp tam olarak iyileşmezse tekrarlayan omuz çıkığı denen durum gelişebilir. Bu kimselerde basit hareketlerle bile omuzun sık sık çıkması söz konusu olur. Tekrarlayan omuz çıkığının tedavisi için ameliyat gereklidir.
Boyun
Boyun bölgesi baş ve gövdeyi birbirine bağlar ve 7 adet omur içerir. Omurilik, hayâtî damar ve sinirler boyunda dar bir bölgeden geçerler. Temel görevi başı taşımak olan boyunda sık problemler oluşabilmektedir.
Doğuştan boyun eğriliğine yol açan tortikalis denen hastalıkta boynun iki yanında bulunan sternokloidomastoid kasın doğum sırasındaki zorlama veya başın bir sebeple gerilmesi ile oluştuğu sanılmaktadır. Kas içinde yırtık oluşup kanama sonucu kasta kısalma oluşur. Baş diğer tarafa eğrilir. Çocuk başını devamlı tek tarafa doğru tutar. Bu hastalıkta erken dönemde özel egzersizlerle iyi netice almak mümkündür. Bir yaşın üzerinde ise ancak ameliyatla düzelir. Gecikmiş vakalarda yüzde şekil bozukluğu gelişir.
Boyun bölgesinde de omurgadan kaynaklanan rahatsızlıklar sıktır. Boyun fıtığı omurgalar arasındaki disk denilen yapıların yırtılıp bozularak, omurilik ve sinir köklerine baskı yapmasıyla oluşan hastalıktır. Hastada şiddetli boyun ağrısı vardır. Genellikle hareketle ve öksürükle artar. Ağrı kollara yayılabilir. İleri vakalarda kollarda uyuşukluk ve güç kaybı da söz konusu olabilir. Tedavide önce ilaç (kas gevşetici ve ağrı kesiciler), istirahat (boyunluk, özel boyun yastığı) uygulanır. Bu tür tedavilere cevap alınamazsa veya ileri derecede sinirlere baskı söz konusu ise ameliyat gerekir.
Üyelerin eklediği ürünlerden sitemiz sorumlu değildir
Spor aletlerindeki ürün resimleri üretici firmalarına aittir.""Spor Aletleri © 2009 ""